MO nr. 8 verschenen

In dit nummer lichten enkele sprekers van de Oncologiedagen 2021, waaronder prof. dr. René Bernards, een tipje van de sluier van hun lezing op.

E-ZINE LEZEN

Met enige regelmaat luiden patiëntenverenigingen en fabrikanten van medicijnen de noodklok. De ‘sluisprocedure’ zou voor patiënten de toegang tot nieuwe medicijnen nodeloos vertragen. Een onderzoek van CZ en de NVMO wijst anders uit. Bijna alle medicijnen zijn al tijdens de sluisprocedure beschikbaar.

Verder blikt prof. dr. René Bernards in dit nummer vooruit op zijn keynote lecture tijdens de Oncologiedagen 2021. Hij zal daar vertellen over zijn onderzoek, waarbij hij combinatietherapieën ontwikkelt op basis van fundamentele inzichten over cellulaire processen.

Dat therapeutic drug monitoring meerwaarde kan hebben in de oncologische behandeling met orale geneesmiddelen, blijkt onder meer uit het proefschrift waar dr. S. Groenland onlangs op promoveerde. Er moeten wel nog steeds belangrijke vragen worden beantwoord.

Tot slot: resultaten van twee tijdens de 2021 ASCO Annual Meeting gepresenteerde studies naar de behandeling van patiënten met een gemetastaseerd plaveiselcelcarcinoom van de oesofagus zullen grote gevolgen hebben voor de klinische praktijk. Internist-oncoloog Marije Slingerland ziet van beide de grote waarde, maar stelt ook kritische vragen.