NVMO bekroont jonge onderzoekers

De NVMO bekroonde op vrijdag 16 november 2018 tijdens de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen 2018 in Congrescentrum Papendal drie veelbelovende jonge onderzoekers.

De dissertaties van respectievelijk dr. Remco Molenaar (midden op foto) en dr. Mette van Ramshorst (links op foto) werden door de jury verkozen tot beste oncologieproefschriften van het jaar. Frederike Bensch (rechts op foto) mocht dit jaar de aan de Pieter De Mulder Award 2018 gerelateerde cheque van 15.000 euro voor een onderzoeksstage in ontvangst nemen.

Gepersonaliseerde behandeling
Dr. Remco Molenaar, anios interne geneeskunde bij het Flevoziekenhuis in Almere, promoveerde op 22 december 2017 aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van zijn bekroonde proefschrift luidt Towards personalised medicine for cancer: from initial therapy to follow-up. Promotoren waren prof. dr. Ron van Noorden (celbiologie) en prof. dr. Peter Vandertop (neurochirurgie). Copromotoren waren dr. Fonnet Bleeker (klinische genetica) en dr. Hanneke Wilmink (medische oncologie).

HER2-positief mammacarcinoom
Dr. Mette van Ramshorst, internist in opleiding bij het OLVG in Amsterdam, ontving de prijs voor haar dissertatie Optimizing systemic treatment in HER2-positive early breast cancer. Ze promoveerde op 31 oktober 2017 aan de Universiteit Utrecht onder begeleiding van prof. dr. Sabine Linn (medische oncologie) en dr. Gabe. Sonke (medische oncologie).

Heterogeniteit mammacarcinoom
De Pieter De Mulder Award 2018 werd uitgereikt aan Frederike Bensch voor haar onderzoek naar digitale pathologie en CT-gebaseerde metingen voor de beoordeling van heterogeniteit bij mammacarcinoom. De winnares doet onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie van het UMC Groningen en is momenteel als longarts in opleiding werkzaam bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ze zal de prijs gebruiken voor een onderzoeksstage aan de University of Cambridge in Groot-Brittannië.