MO nr. 1 verschenen

E-ZINE LEZEN

In dit themanummer Next Generation Sequencing van Medische Oncologie leest u hoe de NVMO-commissie Off-label-indicatiestelling Oncologische Middelen (cieOOM) samenwerkt met de cieBAG (Commissie Beoordeling Add-on Geneesmiddelen) van Zorgverzekeraars Nederland, en hoe het DRUG Access Protocol in januari van start is gegaan.

Daarnaast zijn de prijzen voor de twee beste oncologieproefschriften, uitgereikt tijdens de virtuele Oncologiedagen 2020, gingen dit jaar naar dr. Emil ter Veer (eerste plaats) en dr. Kirsten Moek (tweede plaats).

Verder komen dr. Steve Boudewijns, dr. Miriam Wumkes, dr. Ellen Kapiteijn, dr. Ly Tran en dr. Kim Monkhorst aan het woord over het groeiende belang van moleculaire diagnostiek voor de medisch-oncologische praktijk. Daarbij moet natuurlijk wel gezorgd worden dat alle patiënten in Nederland in gelijke mate profiteren van deze diagnostische mogelijkheden. Dat vraagt ook om helder beleid rond de bekostiging.

Genenpanels voor moleculaire diagnostiek zijn inmiddels ingeburgerd in de oncologische praktijk. Maar het kan waardevol zijn om het hele genoom van de tumor in kaart te brengen. Dr. Martijn Lolkema en prof. dr. Winand Dinjens bespreken de voor- en nadelen van beide benaderingen.

Tot slot geeft de NVMO-commissie BOM advies over: niraparib als onderhoudsbehandeling na primaire behandeling van het gevorderd epitheliaal ovariumcarcinoom en nivolumab als tweedelijnsbehandeling bij het plaveiselcelcarcinoom van de oesofagus. Verder wordt het voorlopig positief advies over atezolizumab en nab-paclitaxel als eerstelijnsbehandeling bij patiënten met een irresectabel of gemetastaseerd tripelnegatief mammacarcinoom ingetrokken.


Ga naar www.medischeoncologie.nl om te zoeken in alle nummers van Medische Oncologie.