MO nr. 7 verschenen

E-ZINE LEZEN

In twintig jaar is De Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) uitgegroeid tot een solide landelijk platform voor borstkankerstudies die regelmatig toptijdschriften halen. BOOG-voorzitter dr. Agnes Jager en directeur van het BOOG Study Center dr. Elise van Leeuwen-Stok vertellen in dit nummer over de succesfactoren en blikken vooruit.

Internist-oncoloog dr. André Bergman laat zijn licht schijnen over de nieuwe opties voor systemische behandeling bij prostaatkanker, die elkaar in hoog tempo opvolgen.

Daarnaast is er in deze editie aandacht voor de organisatie van zorg rond epoëtines en G-CSF-middelen, die vanaf 2022 onder de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen valt. Wat betekent dat voor de toediening van deze middelen bij patiënten thuis?

En in mei van dit jaar is in het UMC Groningen de eerste patiënt met gemetastaseerd longcarcinoom in Nederland behandeld met eigen genetisch gemodificeerde T-cellen. Hoofdonderzoekers dr. Jeroen Hiltermann en dr. Tom van Meerten vertellen over de ontwikkelingen en het eerste succes.