MO nr. 9 verschenen

In dit nummer bespreken internist-oncologen dr. Carolien Smorenburg en dr. Paul Hamberg enkele opvallende uitkomsten van de peiling over toepassing van bisfosfonaten bij mamma- en prostaatcarcinoom.

E-ZINE LEZEN

Verder klinkt vanuit het veld instemming met de positieve beoordeling van genexpressietest Oncotype, maar ook onbegrip over het feit dat de veelgebruikte MammaPrint nog steeds niet wordt vergoed.

De klinische relevantie van het zogenoemde abscopal effect bij kanker is nog onduidelijk. Verschillende lopende onderzoeken moeten meer duidelijkheid geven over de synergie van immuuntherapie en radiotherapie.

Tot slot wordt gammaknife gezien als de gouden standaard voor intracraniële bestraling die een hoge nauwkeurigheid vereist. Maar er zijn ook andere vormen van precisiebestraling. Is de plaats van de gammaknife hierin al uitgekristalliseerd?