NVMO bekroont uitmuntende proefschriften

De NVMO bekroont de dissertaties van dr. Dora Hammerl en dr. Simone Koole tot beste proefschriften van het jaar.

NVMO-voorzitter dr. Machteld Wymenga reikte de prijs voor de beste oncologieproefschriften van het jaar vandaag aan beide promovendi uit tijdens de Oncologiedagen 2021 in Congrescentrum Papendal.

Immuunrespons bij mammacarcinoom

Dr. Dora Hammerl, moleculair bioloog en biofarmaceutisch wetenschapper bij het Erasmus MC, viel in de prijzen met haar proefschrift Immunity in breast cancer: charting T cell evasion and exploring new targets for T cells waarop ze 18 december 2020 cum laude promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar promotoren waren prof. dr. Reno Debets (tumorimmunologie) en prof. dr. John Martens (translationele genomica van kanker).

HIPEC bij ovariumcarcinoom

Dr. Simone Koole ontving de NVMO-prijs voor haar proefschrift HIPEC for ovarian cancer. De postdoctoraal fellow gezondheidseconomie van het NKI promoveerde cum laude op 14 april 2021 aan de Universiteit van Amsterdam onder begeleiding van promotor prof. Gabe Sonke (medische oncologie) en copromotor dr. Willemien van Driel (oncologische gynaecologie).

Oorkonde en geldprijs

Beide promovendi hielden tijdens de Oncologiedagen een presentatie over hun bekroonde onderzoek en ontvingen ieder een oorkonde en een geldprijs van 500 euro. Ook wordt een interview met de prijswinnaars gepubliceerd in het tijdschrift Medische Oncologie.

Jury

De jury voor de NVMO-prijs werd dit jaar gevormd door internist-oncologen prof. dr. An Reyners (UMC Groningen), dr. Carolien Schröder (AVL) en dr. Marije Slingerland (LUMC). Zij selecteerden de twee proefschriften uit vijftien ingezonden proefschriften uit diverse academische centra.