MO nr. 5 verschenen

E-ZINE LEZEN

In dit nummer: met tumor-organoïden en patient-derived xenografts hopen onderzoekers subgroepen patiënten te identificeren bij wie een nieuwe therapie wél kan slagen, en tegelijkertijd niet-werkzame therapieën in een vroeger stadium te kunnen afschrijven.

En oncologen zijn in toenemende mate geïnteresseerd in farmacogenetica en bloedspiegelcontrole, merken ziekenhuisapothekers dr. Maarten Deenen en dr. Jan Gerard Maring. ‘Dosisindividualisering op basis van gemeten spiegel is waar we van dromen.’

Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap borstkanker ontwikkelen hebben de tumoren andere kenmerken dan bij niet-zwangeren met borstkanker, ontdekte dr. Britt Suelmann (UMC Utrecht) tijdens haar promotieonderzoek.

In de rubriek Toppublicaties bespreekt dr. Sofie Wilgenhof (AVL/WIN-O) de studie RELATIVITY-047, waaruit blijkt dat de combinatie relatlimab-nivolumab geen statistisch significant overlevingsvoordeel geeft in vergelijking met nivolumab alleen.