Daniël Lionarons ontvangt PDMA 2023

De NVMO heeft de Pieter De Mulder Award 2023 uitgereikt aan arts-onderzoeker dr. Daniël Lionarons (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis).

De winnaar ontving de prijs vandaag tijdens de 29e Oncologiedagen in Congrescentrum Papendal van jurylid prof. dr. Carla van Herpen (Radboudumc). De jury – die verder bestond uit prof. dr. Jourik Gietema (UMC Groningen) en prof. dr. Gabe Sonke (AVL) – was unaniem in haar besluit om Lionarons te bekronen.

foto: Christiane Bahr
ZichtBahr Fotografie

Fibroblasten in beeld brengen

De winnaar kan met het aan de award verbonden bedrag van 15.000 euro starten met een onderzoeksstage in het lab van prof. dr. Johann de Bono van het Royal Marsden-ziekenhuis in Londen. Hij wil daar subpopulaties van fibroblasten die antitumor-immuniteit onderdrukken in beeld brengen

De juryleden prijzen zijn ‘mooie cv en zijn prachtige voorstel voor een buitenlandstage’. Ook zien ze in hem ‘een toekomstig oncoloog die kliniek en onderzoek aan elkaar verbindt.’

Pieter de Mulder

De Pieter De Mulder Award is ter nagedachtenis aan prof. dr. Pieter de Mulder (1949-2007) ingesteld in de zomer van 2007 en wordt mogelijk gemaakt door Pfizer. Hij was een gedreven internist-oncoloog, een bijzonder goede onderzoeker met nationale en internationale samenwerkingsverbanden, een opleider én een leider. Ook was hij goed in mensen verbinden, oplossingen zoeken en gaf hij de mensen om zich heen energie.