PDMA 2021 voor Karlijn de Joode

De NVMO kent de Pieter De Mulder Award 2021 toe aan de veelzijdige jonge arts-onderzoeker Karlijn de Joode.

NVMO-voorzitter dr. Machteld Wymenga reikte de prijs vandaag uit tijdens de Oncologiedagen 2021 in Congrescentrum Papendal. Juryleden prof. dr. Carla van Herpen (Raboudumc), prof. dr. Jourik Gietema (UMC Groningen) en prof. dr. Gabe Sonke (AVL) waren unaniem in hun besluit om de veelzijdige jonge arts-onderzoeker van het Erasmus MC te bekronen. Dit geheel in de geest van prof. dr. Pieter de Mulder (1949-2007). De Mulder was een gedreven internist-oncoloog, een bijzonder goed onderzoeker met nationale en internationale samenwerkingsverbanden, een opleider én een leider. Ook was hij goed in mensen verbinden, oplossingen zoeken en gaf hij de mensen om zich heen energie.

Veelzijdige jonge onderzoeker

De winnares is een jonge onderzoeker in het oncologisch veld, een verbinder en teamspeler, met groot organisatievermogen (ook in COVID-19-tijd) en veel potentie in het onderzoek. Ze is promovenda bij internist-oncologen dr. Astrid van der Veldt en prof. dr. Ron Mathijssen in het Erasmus MC. Ze doet onderzoek naar mogelijkheden voor selectie van patiënten met melanoom en niercelcarcinoom voor behandeling met immuuntherapie. Ook is De Joode bekend van het Dutch Oncology COVID-19 Consortium waarin ze aan het begin van de pandemie een belangrijke rol speelde bij de landelijke ‘covid-oncologie survey’. Later was zij ook actief betrokken bij de VOICE-studie; een onderzoek naar het effect van vaccinatie tegen COVID-19 bij kankerpatiënten met een solide tumor die een systemische behandeling ondergaan.

The Francis Crick Institute

De winnares zal met het aan de award verbonden bedrag van 15.000 euro kunnen starten met een onderzoeksstage in The Francis Crick Institute in Londen. Daar zal ze zich verder gaan verdiepen in flow cytometry, whole genome sequencing en RNA-sequencing bij patiënten met melanoom en niercelcarcinoom. Ze zal daar onder meer data van de PEACE-trial gaan analyseren. De NVMO-prijs wordt sinds 2007 mogelijk gemaakt door Pfizer.