Khrystany Isebia ontvangt PDMA 2022

De NVMO heeft de Pieter De Mulder Award 2022 uitgereikt aan arts-onderzoeker Khrystany Isebia (Erasmus MC).

De winnares (links op foto) ontving de prijs vandaag tijdens de 28e Oncologiedagen in Congrescentrum Papendal van NVMO-voorzitter dr. Machteld Wymenga. De juryleden prof. dr. Carla van Herpen (Radboudumc), prof. dr. Jourik Gietema (UMC Groningen) en prof. dr. Gabe Sonke (AVL) waren unaniem in hun besluit om Isebia te bekronen.

foto: Gerard van Bree Fotografie

ATAC-sequencing en RNA-sequencing

De winnares kan met het aan de award verbonden bedrag van 15.000 euro starten met een onderzoeksstage bij de groep van dr. Mathieu Lupien van het Princess Margaret Cancer Centre in Toronto. Met behulp van ATAC-sequencing en RNA-sequencing gaat ze circulerend tumor-DNA (ctDNA) van patiënten met gemetastaseerd prostaatcarcinoom onderzoeken om therapieresistentie te voorspellen.

De juryleden vinden haar ingediende plan voor de onderzoeksstage over epigenetische analyses van circulerende tumorcellen gedegen en mooi, en verwachten dat de stage veel kennis gaat opleveren voor haarzelf, haar instituut en oncologisch Nederland. Daarnaast prijzen ze Isebia’s CV dat boven het gemiddelde uitsteekt en haar wens om academische internist-oncoloog te worden, wat in de geest is van de Nijmeegse internist-oncoloog prof. dr. Pieter de Mulder (1949-2007).

Pieter de Mulder

De Mulder was een gedreven internist-oncoloog, een bijzonder goede onderzoeker met nationale en internationale samenwerkingsverbanden, een opleider én een leider. Ook was hij goed in mensen verbinden, oplossingen zoeken en gaf hij de mensen om zich heen energie. De Pieter De Mulder Award is ter nagedachtenis aan hem ingesteld in de zomer van 2007 en wordt mogelijk gemaakt door Pfizer.