Colorectaal carcinoom
Er zijn momenteel veel veranderingen in het colorectale vakgebied, wat resulteert in een veranderend behandellandschap.
Tijdens de live nascholing op 3 december van 20:00 tot 21:30 uur zal een multidisciplinair panel, inclusief de voorzitter van de richtlijncommissie, u meenemen door de nieuwste ontwikkelingen en inzichten die van invloed kunnen zijn op uw behandelpraktijk.
De richtlijncommissie werkt aan een modulaire update van de rectumrichtlijn. Wat zijn de belangrijkste speerpunten? Over welke nieuwe indeling van rectumcarcinoom wordt gesproken? Is er nog ruimte voor intermediair risico? En welke implicaties kunnen deze veranderingen hebben voor de behandelkeuze?
Ook komt lokale therapie aan bod voor patiënten met niet of beperkt gemetastaseerd colorectaal carcinoom. Voor welke patiënten is deze aanpak zinvol en waar liggen de grenzen? Het panel zal tevens verkennen hoe systeemtherapie de effectiviteit van lokale behandelingen kan versterken. Verder wordt gekeken naar hoe de keuze voor systeemtherapie in de eerste lijn geoptimaliseerd kan worden. Welke rol spelen biomarkers hierin? En welke nieuwe systemische en doelgerichte therapieën zijn er op komst?
Deze nascholing biedt inzichten en handvatten om op de hoogte te blijven van de laatste trends binnen het colorectale vakgebied. Zorg dat u op hoogte bent van deze belangrijke ontwikkelingen en meld u aan!
Panel
● Prof. dr. Pieter Tanis - oncologisch en gastro-intestinaal chirurg, Erasmus MC, Rotterdam
● Dr. Jeanine Roodhart - internist-oncoloog, UMC, Utrecht
● Prof. dr. Martijn Intven - radiotherapeut-oncoloog, UMC, Utrecht
Doelgroep en accreditatie
Deze nascholing is hoofdzakelijk bedoeld voor internist-oncologen (i.o.), oncologisch chirurgen (i.o.), radiotherapeuten (i.o.), verpleegkundig specialisten (i.o.) en alle healthcare professionals met CRC als subspecialisme of interessegebied. Accreditatie zal worden aangevraagd bij NIV, VSR, NVvH en NVRO.
Dit project valt onder de samenwerkingsovereenkomst tussen NVMO en MEDtalks.
Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door Amgen, GSK, Merck, Nordic Pharma en Pierre Fabre.